Omega 42 logo

Atalanta
Gasteja ja muita tuttavia

Jussi ja Esko

Jussi, Pauliina ja pojat

Esko ja Tiina

Halmeenmäet

Varimaat

s/y Svenskan, s/y Pirol

s/y Gemma

Etusivulle

s/y Svenskan, s/y Pirol

Tapasimme s/y Svenskanin ensimmäisen kerran Riiassa, todennäköisesti 1998. Se oli saksalainen, Omega 34-tyyppinen vene. Tietysti vene kiinnosti, olihan se "samaa perhettä" ja nimen alkuperä herätti mielenkiintoa. Selvisi, että vene oli ostettu ruotsalaiselta ja nimi oli alkuperäinen.

Seuraavana kesänä tapasimme Gdanskissa. Silloin piti jo esittäytyä ja vaihtaa nimikortteja. Svenskanin eläkkeellä oleva purjehtijapariskunta, Frank ja Christel Michel, oli kotoisin Schlesvigistä. Oli hyvä syy lähettää joulukortti.

Kesällä 2000 yllätyksemme oli suuri, kun Gdanskin satamassa oli vapaa paikka Svenskanin vieressä. Hehän olivat tietysti pitäneet sitä meille varattuna! Nyt olimme jo kuin vanhat ystävät. He jatkoivat Klaipedaan, me länteen.

Jouluna 2001 saimme kortin, jossa kerrottiin, että s/y Svenskan oli saanut uuden moottorin ja että he olivat viettäneet kesän Ruotsin vesillä. Pari päivää joulukortin jälkeen posti toi Saksasta mustareunaisen kirjeen ja kutsun Frankin hautajaisiin. Emme ymmärtäneet mitään, mitä ihmettä on tapahtunut? Yksityiskohtia emme koskaan saaneet tietää.

Keväällä 2003 Christel kirjoitti meille jo valoisan kirjeen. Heidän venekerhossaan oli toinenkin naispuolinen leski, joka haki gastia/perämiestä Karibialla purjehtivaan Colin Archer-tyyppiseen suureen veneeseen. Ja hän oli päättänyt lähteä. Vene oli tarkoitus tuoda jossain vaiheessa Eurooppaan.

Kesän 2005 s/y Pirol jo purjehti Itämerellä. Meidän oli tarkoitus tavata, mutta lomamme oli aikaisin, ja Pirolin kunnostus myöhässä. Tällä kerralla se ei siis onnistunut. Täytyy jäädä odottamaan seuraavia kesiä.

Kesällä 2007 tapaaminen vihdoin onnistui. Osittain siitä voi kiittää huonoja säitä, joiden vuoksi Pirol oli muuttanut reittisuunnitelmaansa. Se ei mennytkään Göta-kanavalle, vaan palasi Kalmarista takaisin. Olimme jo kesän alusta olleet sähköpostitse yhteydessä ja kun Kolobrzegissä saimme tietää. että he ovat seuraavaksi matkalla Simrishamniin, ei meidän kauan tarvinnut miettiä.

Pirol Simrishamnin satamassa

Olimme illalla Christelin ja Kirstenin vieraina Pirolissa. Olihan se vene! Painoikin 16 tonnia ja oli varustettu todella pitkiä matkoja varten. Siinä oli jopa konehuone, jossa oli seisomakorkeus. Puhumattakaan sitten itse "kippareista". He olivat purjehtineet kahdestaan veneen Portugalista Schleswigiin. Kirsten esitteli meille ylpeänä veneen sähkökaappia ja siihen liittyvää 200-sivuista karttaa, jonka hänen miehensä oli aikonaan laatinut. Veneessä oli varusteena mm. hitsauslaitteet, sillä "aina löytää satamasta jonkun joka osaa hitsata, mutta laitteita on paljon vaikeampi löytää".

Syksyllä 2009 saimme kortin, jossa Christel kertoi, että Pirol on myyty! Jatkossa he purjehtivat vuokraveneillä lyhyempiä aikoja Ruotsin saaristossa. Kesän 2010 ehdotettu tapaaminen ei aikataulusyistä onnistunut, mutta toivottavasti jälleen seuraavina vuosina.

Palaa takaisin sivulle Purjehdukset 1999-2000

Palaa takaisin sivulle Purjehdus 2007